Обряд “Дівування” з Миколаївщини внесли до Нацпереліку нематеріальної культурної спадщини

“Дівування” на Баштанщині, Миколаївщина. Миколаївський обласний центр народної творчості МКСКМіністерство культури та стратегічних комунікацій України включило обряд "Дівування" з Баштанщини Миколаївської області до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Традиція повʼязана з випіканням обрядового весільного хліба.

Про це 27 червня повідомили у Міністерстві культури та стратегічних комунікацій України.

Дівування — це обрядовий виріб традиційного весілля. Зазвичай його ставлять у коровай на столі перед молодими як символ прощання з юнацтвом та отримання нового статусу — чоловіка і дружини, пояснили у Миколаївському обласному центрі народної творчості.

На Баштанщині випікають печиво у формі сердець, вісімок, метеликів, нанизують на довгі міцні нитки й рядами закріплюють на спеціальній металевій конструкції. За формою нагадує діжку, може досягати двох метрів заввишки, розповіли у центрі.

Жінки під час обряду “Дівування”, Миколаївщина. Міністерство культури та стратегічних комунікацій України

Обряд проводять за тиждень до весілля: у четвер, а згодом — у неділю до садиби нареченої запрошували від 7 до 15 жінок різного віку, які мали гарну родину та добре жили у шлюбі. Це пов’язано з віруванням, що коли жінка має "добру" родину, то й у новоствореній сім’ї буде щасливе життя, розповіли у Міністерстві культури та стратегічних комунікацій.

"Жінки приносили з собою продукти для випікання "Дівування". Коли заходили до будинку — презентували їх пісенними куплетами або приповідками. Керівництво бере на себе досвідчена господиня — старша коровайниця.". Приготування тіста під час обряду “Дівування”, Миколаївщина. Міністерство культури та стратегічних комунікацій України

Атмосфера під час обряду мала бути дружньою, веселою, мирною та у супроводі обрядових пісень, адже основне значення має не рецепт, а побажання щастя молодим.

Джерело