Християни святкують Великдень: головні традиції свята

У неділю, 5 травня, православні християни відзначають Великдень.

Цього дня традиційно освячують великодні кошики, в які віруючі зазвичай кладуть паски, яйця та сало, сир та інші продукти. Це відбувається після служби, яка триває всю ніч з ранку. Вважається, що всі освячені продукти та речі набувають особливої ​​сили.

Великодню передував Великий піст, а тому на свято віруючі традиційно розговляються. Вони їдять саме ті продукти, які освятили у церкві. Але трапеза починається лише після молитви. Вважається, що першим треба з’їсти яйце. А вже потім можна ласувати всім іншим.

На Великдень люди вітаються по-особливому. Замість «Доброго дня» кажуть «Христос Воскрес!». У відповідь на це кажуть «Воістину Воскрес!».

Існує безліч заборон на Великдень. Зокрема, на свято не варто:

-сваритися і сваритися
-влаштовувати прибирання та займатися домашніми справами
-ворожити
-шити, в’язати
-переїдати і лінуватися
-стригти та фарбувати волосся
-виносити сміття, а особливо викидати освячені продукти
-вінчатися
-хрестити дітей.

Вважається, якщо на свято буде хороша погода, урожай буде щедрим, а літо – теплим. Існують й інші прикмети, серед яких:

-на Великдень піде дощ – добре вродить льон;
-в неділю буде холодно – тепла погода не прийде протягом наступного тижня;
-опади на Великдень також можуть вказувати на те, що весь травень литимуть дощі.

Джерело

Джерело