Неїстівний гриб у лісі. Суспільне Миколаїв/Олександр Гордієнко
Марина з Вознесенська понад тридцять років приходить до місцевого лісництва збирати гриби.
"Цьогоріч ми тільки на розвідку. Подивимось що, а потім з відрами. Зазвичай повні відра ми набираємо. Я два відра, чоловік два відра", — каже вона.
Місцева жителька Марина під час збирання грибів. Суспільне Миколаїв/Олександр Гордієнко
Протягом збирання Марині потраплялися як гриби сироїжки, так і неїстівні "поганки" та мухомори.
Місцева жителька Марина тримає у руці молодий дощовик. Суспільне Миколаїв/Олександр Гордієнко
У тій самій місцевості збирає гриби місцева жителька Аліна з донькою. Жінка каже, цього року грибів обмаль.
"Ми вже трошки назбирали. Правда геть мало, бо цьогоріч грибів немає. Вчора ми збирали печериці у Вознесенську. А сьогодні прийшли прогулятися, подихати свіжим повітрям".Місцева жителька Аліна разом з донькою. Суспільне Миколаїв/Олександр Гордієнко
Аліні вдалося зібрати рижики, гливи, печериці та кілька дощовиків, які місцеві називають "порхавками".
Гриби, які зібрала місцева жителька Аліна разом з донькою. Суспільне Миколаїв/Олександр Гордієнко
Лікар-інфекціоніст Сергій Матвієнко говорить, що більшість пацієнтів потрапляють до лікарень через отруєння грибами приблизно у цю пору року. Станом на 16 жовтня таких випадків не зафіксували.
"Ті, хто збирають гриби повинні чітко знати, що саме вони збирають. Збирати можна тільки ті гриби, у яких ви впевнені. Тому що гриби бувають молоді, старі, вони можуть маскуватися — неїстівні гриби під їстівні", — пояснює медик.
Мухомор. Суспільне Миколаїв/Олександр Гордієнко
Він додає, що отруїтися можна навіть їстівними грибами внаслідок неправильного приготування чи порушення санітарних норм.