Газ чи вугілля — плюси та мінуси

Великою перевагою газового гриля є просте регулювання температури, яке забезпечує нескладне і, перш за все, швидке, спонтанне приготування. Подачу газу можна регулювати за допомогою ручки керування як на домашній плиті. Бажана температура досягається протягом кількох хвилин. З простим вугільним грилем зазвичай потрібно набагато більше часу, щоб контролювати температуру або ж потрібна невелика практика у цій справі.

Сучасний ринок пропонує широкий асортимент моделей будь-якого типу харчування, які зроблять барбекю доступним та незабутнім.

Чи корисніше смажити на газовому грилі?

У класичному вугільному грилі м’ясо кладуть на решітки, які знаходяться приблизно в 10 сантиметрах над вугіллям, що тліють. В ідеалі слід дочекатися, коли вугілля стане повністю білим, перш ніж розпочинати процес готування. Якщо цього не зробити, залишки смол випаровуються та потрапляють у м’ясо, що вже шкідливо для здоров’я. 1:0 на користь критиків вугільного барбекю.

Але якщо просто припустити, що все було зроблено правильно, їжа була поміщена на решітки, коли вугілля повністю розжарилося – м’ясо починає піддаватися дуже сильному інфрачервоному нагріванню. Слід дуже уважно стежити за процесом смаження, щоб м’ясо не згоріло та не почорніло. У цьому плані дуже зручна функція регулювання температури, інакше в більшості випадків вугільний гриль дуже гарячий для приготування їжі, тому стейки та сосиски дуже швидко підгоряють. Ще один мінус в сторону вугільних моделей, бо м’ясо, що пригоріло, вкрай шкідливе і навіть канцерогенне.

Але цей мінус легко уникнути, якщо ви маєте досвід у приготуванні м’яса на багатті й ретельно стежите за процесом приготування. Через жар з м’яса виходить жир, який капає на вугілля, якщо тільки не використовуються спеціальні листи для збирання соку та жиру. Жир, що капає на вугіллі, згоряє та утворюється шкідлива для здоров’я сажа, а також виникає полум’я, яке може призвести до підгоряння смаженої їжі.

Тому можна сказати, що готувати на газу здоровіше. Єдина відмінність – це відсутність запаху серпанку. Якщо ви готуєте на газовому грилі й хочете отримати інтенсивний димний аромат, ви можете:

  • надати аромату за допомогою коптильних дров або коптильної тріски;
  • можна розмістити ароматні дрова під решіткою гриля, між пальниками або просто на решітці.

У цьому плані вугільні пристрої набагато зручніше і простіше – ви просто кидаєте стружку, що димить, прямо в вугілля. Деякі моделі мають додаткову камеру для дров, деревного вугілля, брикетів та різної коптильної тріски, яка знаходиться нижче основної камери. Це дозволяє висхідному диму оптимально проникати в продукти, що готуються.

Залежно від того, які цілі ви ставите у приготуванні улюблених страв, в магазині ви зможете підібрати оптимальну модель барбекю.