На Миколаївщині аграрії одного з насіннєвих господарств впровадили технологію для посіву "No-till". Вона мінімізує обробіток ґрунту, зберігаючи вологу та корисні елементи. Станом на 28 лютого засіяно 200 гектарів землі ярим ячменем і майже 500 гектарів коріандром.
Про це кореспондентам Суспільного розповів головний агроном підприємства Яків Пінчук.
Цього року, каже фахівець, ярі культури почали сіяти сьомого лютого, використовуючи технологію "No-till". Вже є результати нововведення.
"За допомогою технології "No-till" насіння закладено до вологи та зверху ще на декілька сантиметрів", — говорить він.
Головний агроном Яків Пінчук, 28 лютого 2024 року. Фото: Федір Бондар/Суспільне Миколаїв
Головний агроном насіннєвого підприємства демонструє поле, на якому сіють коріандр. Каже, переважно вирощують у господарстві льон, коріандр, просо, розторопшу, люцерну.
"Зернові культури ми сіємо тільки на насіння, тому що вони мають попит на сільськогосподарському ринку", — пояснює чоловік.
Яків Пінчук каже, 2024 рік є перехідним, бо господарство впроваджує технологію, що передбачає мінімальний обробіток ґрунту, без традиційної глибокої оранки, дискування. обробіток ґрунту дисковими боронами з метою розпушення поверхневого шару та знищення бур’янів. Це дозволяє економити паливно-мастильні матеріали.
Посівні роботи. Фото: Федір Бондар/Суспільне Миколаїв
Директорка господарства Надія Іванова говорить, найголовніше, що вплинуло на це рішення — технологія вологозахисна.
"Тобто у південній частині України найголовніше — захист рослин. Можна підживлення відрегулювати, але вологу з неба ми відрегулювати не можемо", — розповідає Іванова.
Директорка господарства Надія Іванова. Фото: Федір Бондар/Суспільне Миколаїв
Збільшення частки нішевих культур, говорить Надія Іванова, є прагненням зберегти рентабельність виробництва.
"Навіть Міністерство написало у ДАРіДержавний аграрний реєстр., що не є досить рентабельними озимі зернові культури, треба витримувати баланс. Дійсно, є деякі проблеми, де багато аграріїв у країні у 2023-у році, як і ми, перейшли на більші площі: у когось більше овочевих з’явилося, а хтось почав більше нішевих вирощувати", — розповідає директорка господарства.
Восени 2023 року, розповів головний агроном, майже 1000 гектарів землі у господарстві засіяли озимими культурами за технологією "No-till".